Adak Nasıl Adanır? Yanlışlıkla Adak Adamak Günah mı?

Adak nasıl adanır, adak sadece kurban keserek mi olur, tüm sorularınızın cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Adak adamak, İslam dininde yemin vermek veya söz vermek yerine geçmektedir. Adak adamak asla herkes için zorunlu değildir ve kişinin kendi inancına bağlıdır. Gayriihtiyari bir şarta bağlamadan ağızdan çıkan ve kasıt bulunmayan niyet adak sayılmaz ve günah değildir.
10 Adımda Adak Nedir? Adak Nasıl Adanır ve Şartları Nelerdir?
Adak adamak, İslam dininde nezir, bir çeşit ibadettir. Bir şeyin olması için adak adamak, adadığınız şeyin sizin üzerinize vacip kılınmış olması ve bunu yerine getirmek zorunda olmanız anlamına gelir, çünkü Allah’a söz vermişsinizdir. Bu yüzden adak adamadan önce yapamayacağınız şeyler üzerine adakta bulunmamalısınız.
Adak adamadan önce, İslami şartlara göre adak nedir ve adak nasıl adanır öğrenmeniz gerekmektedir. Aklınızdaki tüm soruların cevaplarını aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz.
- Adak nasıl niyet edilir?
- Kurban adağının cinsi ne olmalıdır?
- Adak kesim yeri nasıl olmalıdır?
- Kesim yöntemi nelerdir?
- Adak ne zaman kesilir?
- Adak vekalet yoluyla kesilir mi?
- Adak kurbanın etini kimler yiyemez?
- Adak kaç pay edilir?
- Yerine getirilmeyen adak için ne yapmalı?
- Peygamberimizin adak ile ilgili hadisleri nelerdir?
1- Adak Nasıl Niyet Edilir?
Kullanıcıların adak nasıl adanır, adak adarken neler söylemeliyim araştırmalarına cevaben, şu sözler ile adak adanmış sayılır: “Şu işim olursa kurban keseceğim”, “Hastalığım geçerse oruç tutacağım” gibi kalpten edilen ve mutlaka yapılabilecek şeylerin söylenmesi, niyet edilen adakların Allah’a adanması gerekmektedir. Eğer adadığınız adak oruç tutmakla ilgiliyse ve gün belirtilmediyse, en az 3 gün oruç tutmanız gerekmektedir.
2- Kurban Adağının Cinsi Ne Olmalıdır?
Adak cinsini belirterek adak adamadıysanız, küçükbaş bir hayvan kurban etmelisiniz. Horoz gibi kümes hayvanları adak olarak kesilemez ve kabul görmez. Merak edip araştırdığınız “adak nasıl adanır? “ Sorusuyla alakalı cevapları aldıysanız, neler adak olur, adak sadece kurbanla mı olur, adağın çeşitleri ile ilgili tabloyu inceleyebilirsiniz.
Adak Çeşitleri | Adağın Cinsi |
Kurban Adakları | 2 yaşını doldurmuş dana, sığır ve mandalar.
5 yaşını doldurmuş develer. 1 yaşını doldurmuş koyun veya keçidir. |
İbadet Adakları | Namaz
Oruç Hac Sadaka |
3- Adak Kesim Yeri Nasıl Olmalıdır?
İslam dinine göre adak kesim yerinin hijyenik ve temiz olmasına dikkat edilmeli ve mutlaka açık alanlar yerine helal kesim alanları tercih edilmelidir. Dikkat edilecek diğer husus ise kurban edilecek hayvanın sağlıklı olmasıdır.
4- Kesim Süresi ve Kesim Yöntemi Nelerdir?
Bir süre belirtilmemişse, adak adayan kişinin durumuna bağlı olarak adak kurbanı şartlarına uygun kesilebilir. Adak kurbanı kesilirken nasıl niyet edilir, Diyanet bu konuda şöyle açıklama yapmıştır: Adak kesecek kişi adak sahibine üç kez soru sorup onay almaktadır ve sonra kesen ve kestiren birlikte adak duası okunur. Duadan sonra “Bismillah Allah-u Ekber” denir ve kurban kesilir.
5-Adak Ne Zaman Kesilir?
Belirlenen süre ya da şartın gerçekleşmesi ile kesim süresi başlamaktadır. Kişinin artık kurbanı kesmekle yükümlü olduğu ve en makbul sürede kesmesi gerektiği bilinmelidir. Adak nasıl adanır, adak ne zaman kesilir araştırmalarınızı adak adamadan önce öğrenmeniz yararınıza olacaktır.
6-Adak Vekalet Yoluyla Kesilir mi?
Adak adayan kişinin, kendisi yada vekalet verdiği biri tarafından adak kesilebilmektedir. Vekalet verecek olan kişinin “Seni kurbanımızı kesmeye ve dağıtmaya vekil kıldık” demesi ve vekil alanın ise “Kabul ettim” demesi yeterli olacaktır.
7-Adak Kurbanının Etini Kimler Yiyemez?
Adak adayan kişinin kendisi, eşi, annesi, babası, dedesi ve ninesi ile kendi neslinden gelen çocukları yiyemez. Ayrıca, zengin sayılabilecek kişilerin de yemesi uygun değildir. Akraba sayılan kişilerin fakirlik durumları varsa kurban eti verilebilir.
8- Adak Kaç Pay Edilir?

Adak nasıl adanır konusunda gerekli cevaplara ulaştıysanız, sıra kaç paya bölünmesi gerektiğindedir. Adak pay edilmesinde bir sınırlama yoktur ve adak adayan, adağını istediği kadar pay edebilir. Ancak, unutulmamalıdır ki adak kurbanını yiyemeyecek kişilere adak eti verilmemelidir.
9-Yerine Getirilmeyen Adak İçin Ne Yapmalı?
Adak yerine getirilmezse günah olur. Adak yemine benzemektedir; oruç tutmayı adadıysanız fakat hastalık yada yaşlılıktan dolayı tutamayacaksanız, her bir oruç için fidye verilmelidir. Adak unutulduysa, hatırlanır hatırlanmaz adak borcunun yerine getirilmelidir.
10- Peygamberimizin Adak ile İlgili Hadisleri Nelerdir? Adak Nasıl Adanır?
- İbn Abbas’ın ilettiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) buyurmuştur ki:
-
“Gücünün yettiği bir şeyi adayan onu yerine getirsin.
- Ebü Hüreyre’nin ilettiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) buyurmuştur ki:
-
Adak, Allah’ın takdir etmediği bir şeyi asla insana yaklaştırmaz. Ancak nezrkadere uygun düşerse böylece cimrinin elinden istemediği halde malı çıkarılır.”
Sık Sorulan Sorular
Adak nasıl adanır, yerine getirilmeyen adak için neler yapılmalı gibi sorularla alakalı cevaplara ulaşan kullanıcıların merak ettiği diğer sorular şunlardır:
1-Adak İçin Nasıl Niyet Edilir?
Adak adamak nasıl olur, bir kimsenin Allah rızası için yemin vermesidir. Bir kimse Allah rızası için oruç tutayım der ve yalnızca oruç için niyet etse bile bu adak orucu sayılır.
2-Adağın Şartları Nelerdir?
Adak nasıl adanır, adağın şartları nelerdir gibi kafanızda merak ettiğiniz konular varsa, adağın şartları şunlardır: Müslüman olmak, sağlıklı olmak, ergenlik çağına ulaşmış olmak, kurbanın sağlıklı olması ve uygun şartlarda kesilmesidir.
3-Hangi Sözler Adak Olur? Adak Nasıl Adanır?
İslam dinindeki şartlara göre “Şu işim olursa kurban keseceğim, oruç tutacağım, lokma dağıtacağım, yetim sevindireceğim yada fakirlere yemek dağıtacağım” gibi sözler adaktır. Adak için illaki kurban kesmeniz şart değildir.