Sağlık

Rahim Miyom Belirtileri Neler? 2024 Tedavi Yöntemleri Nasıl?

Tüm Detaylarıyla Rahim Miyom Belirtileri!

Rahim miyom belirtileri oldukça çeşitlidir. Çünkü birbirinden farklı yapılarda miyom türleri bulunmaktadır. Peki, her 5 kadından birinde görülen miyomun belirtileri nelerdir? İşte detaylar;

Genellikle iyi huylu tümörler olarak da bilinen rahim miyomları zamanla büyüme göstermektedir. Ancak zamanla kendiliğinden küçülen miyom türleri de bulunmaktadır. Peki, hangi miyomun tehlikeli olup hangisinin olmadığını anlamak için ne yapmak gerekir? Bu noktada rahim miyom belirtileri iyi bir şekilde öğrenilmeli ve düzenli kontrol için doktora gidilmelidir.

Miyom Türleri Nelerdir? Rahim Miyom Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Rahim Miyom Belirtileri
Rahim Miyom Belirtileri

Rahim miyom belirtileri; miyomun türüne ve nerede bulunduğuna bağlı olarak çeşitli şikâyetlerden oluşmaktadır. Genellikle bel ve kasık ağrısı, sık idrara çıkma ve uzun süreli adet kanamaları ile kendini göstermektedir. Ama bu belirtiler kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Kadın hastalıkları olarak en çok rahim miyomları bilinmektedir. Rahmin belli bölümlerinde oluşan rahim miyom belirtileri değişiklik göstermektedir. Rahim duvarına yerleşen miyomlar farklı adlarla sınıflandırılmaktadır. İşte rahimde bulunan miyomlar ve yerleştikleri bölgeler;

Miyom Adı Yerleştiği Yer
Submüköz miyom Rahim iç duvarına yerleşir.
İntramural miyom Rahim kas tabakası içinde gömülü bir şekilde bulunur.
Saplı ve subseröz miyom Rahim dışına bir sapla bağlı olarak bulunur.
Subseröz miyom Rahim dışına doğru büyüme gösterir.

1 – Kanserli Miyom Belirtileri Nelerdir?

Kanserli veya kist miyom belirtileri başında vajinal kanamalar gelmektedir. Özellikle kadınların adet döneminde çok fazla kanama yaşaması, bu durumu akla getirmektedir. Ancak sadece adet kanaması ile miyom kansere dönüşür demek doğru değildir. Hastalarda miyoma bağlı olarak gelişen diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kabızlık
  • Kansızlık
  • Sık idrara çıkma
  • Uzun süreli meydana gelen adet kanamaları
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Karın alt bölgesinde ve kasıklarda oluşan ağrılar
  • İdrar yapma zorluğu ve idrar tutma gibi idrar yolu enfeksiyonlarının gelişmesi

2 – Miyom Nedir? Rahimde Miyom Patlaması Belirtileri Nelerdir?

Rahim Miyom Belirtileri

Rahim miyom belirtileri diğer hastalık belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Ancak miyom patlaması denilen kavram ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Miyomlar genellikle iyi huylu olarak adlandırılsa da, patlama sonucunda çeşitli belirtiler göstermektedir. Bunlar;

  • Şiddetli karın ağrısı
  • Aşırı kanama
  • Enfeksiyon riski

3 – Menopozda Miyom Belirtileri Nasıldır?

Menopoz döneminde rahim miyom belirtileri şiddetli ağrı ve karında şişlik ile kendini göstermektedir. Genellikle bu dönemde kadınlarda görülen miyomların küçülme olasılığı oldukça yüksektir. Ancak büyüme olasılığı da göz önünde bulundurulduğunda, düzenli bir kontrol gerektirmektedir.

4 – Bekarlarda Miyom Belirtileri Değişiklik Gösterir mi?

Bekarlarda rahim miyom belirtileri adet düzensizliği halinde kendini göstermektedir. Miyomlar rahmin kas tabakası kökenlidir. Ayrıca iyi huylu kitlesel oluşumlardır. Bekarlarda oluşan rahimdeki miyomun göstermiş olduğu bazı belirtiler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Karın ve kasık bölgesinde ağrı
  • Yoğun bir şekilde gerçekleşen adet kanamaları
  • Kısırlık
  • Makat bölgesindeki miyomların neden olduğu baskı nedeniyle tuvalet yapmakta zorluk çekme
  • Sık idrara çıkma veya idrar yaparken zorlanma

5 – Rahim İçi Miyom Belirtileri Nasıldır?

Rahim Miyom Belirtileri

Rahim içinde meydana gelen miyomlar kadınların yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Özellikle adet dönemlerinin ağrılı, yorgun, uzun ve kanamalı geçmesi can sıkıcı bir durum hâline gelmektedir. Rahim miyom belirtileri, miyomun rahim içinde veya dışında olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak genellikle belirtiler birbirine benzemektedir.

6 – Rahim Ağzı Miyom Belirtileri Nedir?

Rahim miyom belirtileri ağrı, şişlik ve kanama gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Rahim iç zarı kökenli olan miyomların bir kısmı bu bölgede kalırken, bir kısmını dışarıya doğru büyümektedir. Bu tür miyomlara rahim ağzı miyom denmektedir. Genellikle vajinaya doğru büyümeye devam ederler. Kendiliğinden küçülme gösterebildikleri gibi cerrahi yöntemlerle de alınmaktadırlar.

7 – Rahim Miyom Belirtileri: Rahim Dışı Miyom Belirtileri Nelerdir?

Rahim bölgesinin dışındaki dokularda meydana gelen rahim miyom belirtileri şişkinlik ve ağrıdan meydana gelmektedir. Genellikle bu tarz oluşumlar iyi huyludur.

Rahimde Kist ve Miyom Belirtileri Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim Miyom Belirtileri

Rahimde bir kistin varlığının anlaşabilmesi için evde uygulanan teknikler yeterli değildir. Rahim miyom belirtileri diğer hastalıklarla da benzerlik gösterdiği için, hastaların kendi başına bir miyomun varlığını anlayabilmesi mümkün değildir. Eğer hasta rahim miyom belirtileri olduğundan şüpheleniyorsa ve bu durum durum olumsuz semptomlara yol açıyorsa, mutlaka tanı koymak için doktora başvurmalıdır.

Doktor kontrolünde rahim miyom belirtileri daha net bir şekilde gözlemlenmektedir. Ayrıca ultrasonografi gibi ileri görüntüleme teknikleri de doktor tarafından hastaya uygulanmaktadır. Teşhisin konulmasının ardından hastaya miyom tedavisi uygulanmaktadır. Bu noktada miyomların tedavi edilmesi için farklı yöntem ve kriterler bulunmaktadır. Peki, bu tedavi yöntemleri nelerdir? Tedavisi nasıl olur? İşte detaylar;

  • Eğer miyomun boyutu küçükse ve olumsuz bir belirti göstermiyorsa, herhangi bir tedavinin uygulanmasına gerek yoktur. Doktor, düzenli kontrol ile miyomun durumunu takip eder.
  • Eğer miyom büyümeye devam ediyorsa ve olumsuz belirtiler gösteriyorsa, mutlaka tedavi edilmelidir. Genellikle miyomları ortadan kaldıran herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini engelleyen bazı iğne ve enjeksiyonlar bulunmaktadır.
  • Miyom tedavisinde bir diğer yöntem ise cerrahi yöntemdir. Açık veya kapalı şekilde gerçekleşmektedir. Ameliyat ile miyomlar kişilerin rahminden alınır. Kesi miktarı oldukça küçüktür ve hasta kendini kısa sürede toparlar.
  • Miyomların ortadan kaldırılmasındaki en etkili yöntemlerden biri histerektomidir. Uygulanan bu yöntemde miyomlar rahim ile birlikte vücuttan tamamen alınır. Böylelikle bir daha miyom oluşmasının önüne geçilir. Miyom ameliyatı ülkemizde sıklıkla yapılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Rahim miyom belirtileri çeşitlilik gösterdiği için, bu alanda birçok konu merak edilmektedir. Özellikle bu hastalığı geçiren kişilerin yaptığı yorumlar ve miyomun gösterdiği belirtiler araştırılmaktadır. İşte, rahimde oluşan miyomlar ile ilgili en sık sorulan sorular şu şekildedir;

1 – Rahimde Miyom Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rahim miyom belirtileri öğrenildiğinde, rahimde miyom olup olmadığının anlaşılması mümkün olmaktadır. Genellikle ağrılı, yoğun ve uzamış adet dönemi miyomu akıla getirmektedir. Ayrıca karın içinde ağrı ve basınç hissi de, miyom olduğunu bir diğer belirtisi olmaktadır.

2 – Miyom Nerelerde Ağrı Yapar?

Miyomun nerede olduğu rahim miyom belirtileri noktasında değişikliklere neden olmaktadır. Ancak genellikle bir miyom pelvik yani leğen kemiği bölgesinde bir ağrıya neden olmaktadır. Ağrı kasık bölgesine ve bacaklara da yayılım göstermektedir.

3 – Rahimdeki Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Rahim miyom belirtileri dikkate alınmaz ve miyom tedavi edilmezse, kadınların korkulu rüyası olabilmektedir. Genellikle kısırlığa neden olabileceğinin göz önünde bulundurulması ve miyomların kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

4 – Miyom Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Miyomların genellikle iyi huylu olduğu bilinmektedir. Kötü huylu olma riskleri oldukça düşüktür. Rahim miyom belirtileri her 3-4 kadının birinde görülmektedir. Çok yaygın bir rahatsızlık olmakla birlikte tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

5 – Miyom Büyüklüğünü Nasıl Öğrenebilirim?

Rahme baskı yapan miyomlar farklı boyutlarda olabilmektedir. Ortalama olarak 6 ile 7 cm arasındaki miyomlar büyük miyom grubu içine girmektedir. Yani bu boyuttaki miyomların mutlaka alınması gerekir. 9 cm miyom resmi veya 7 cm miyom resmi inceleyerek, miyom boyutları hakkında daha net bilgilere ulaşabilirsiniz.

Küçük miyomların varlığında herhangi bir tedavi uygulanmamakta ve kendiliğinden miyomlar azalma göstermektedir. Rahim miyomlarının varlığından şüpheleniyorsanız, ister küçük olsun ister büyük mutlaka bir doktordan randevu alarak bilgi almanız gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu