Sinüzit Ağrısı Oluşturabilen 10 Durum Sizi Şaşırtacak! Sinüzit Ağrısı Yaşayanlar Dikkat!
Sinüzit ağrısı, özellikle ergenlikte sık rastlanan rahatsızlıklar arasındadır. Yetişkinlik döneminde de seyrine devam edebilen sinüzit, sinüsleri kaplayan ve alın, yanak, burun gibi alanları içeren yüz kemikleri içerisindeki boşlukların iltihaplanmasıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon olan sinüzit ağrısı ile herkesin aşina olduğu bir rahatsızlıktır.
Sinüzit Ağrısı Nedir?
Sinüzit, sinüs astarının ve sinüsü kaplayan dokuların iltihaplanması ya da şişmesi durumunu ifade etmektedir. Yüz ağrısına, burun tıkanıklığına, burun akıntısıyla birlikte bazen de ateş gibi diğer semptomlara sebep olabilmektedir. Genellikle soğuk algınlığından kaynaklanan sinüzit ağrısı, diğer virüs, bakteri, mantar ve alerjiden de kaynaklanabilmektedir.
Sinüslerde üretilmekte olan mukus, bakteri yakalar. Sinüs duvarından çıkan tüy şeklindeki yapılar yani siliyalar, mukusu harekete geçirir. Mukus ise kanallardan burun ve boğaz içine doğru ilerler. Soğuk algınlığı gibi enfeksiyon durumu varsa dokular iltihaplanır ve kanallar tıkanır. Bunun sonucunda da sinüslerde biriken mukus, bakteri çoğalmasına neden olarak sinüzit ağrısı oluşturur.
Sinüzit Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Sinüzit ağrısı çeşitleri kendi içerisinde akut, subakut, kronik ve tekrar eden sinüzit olarak ayrılmaktadır. Bu çeşitler dışında bakteriyel viral sinüzitle birlikte mantar sinüziti de sinüzit ağrısı türleri arasında gösterilebilmektedir. Bu doğrultuda sinüzit çeşitleri şu şekilde ayrılmaktadır:
1 – Akut Subakut Kronik ve Tekrarlayan Sinüzit
Akut sinüzit semptomları kısa süreyi ifade etmektedir. Akut sinüzit semptomları dört haftadan daha kısa sürebilir ve genellikle bu tip, soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanmaktadır. Akut sinüzit belirtileri şunlardır:
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
- Yüz ağrısı
- Koku duyusu azalması
- Yüzde basınç
Subakut sinüzit belirtileri de 4 ila 12 hafta sürmektedir. Kronikleşen sinüzit belirtileri en az 12 hafta sürmektedir. Kronik sinüzit ağrısı için doktorlar genellikle antibiyotik tedavisi uygulamaktadır. Kronik tipin en önemli nedeni bakterilerdir.
Tekrar eden akut sinüzit semptomları da bir yıl içerisinde 4 ya da daha fazla tekrarlar. Her seferinde de iki haftadan daha kısa sürer.
2 – Bakteriyel ve Viral Sinüzit Ağrısı
Bakteriler sinüzite neden olabilen ya da viral sinüzit vakasından sonra kişilere bulaşabilir. Genellikle 10 gün sonra geçmeyen burun akıntınız, burun tıkanıklığınız ve yüz ağrınız varsa bakteriyel sinüzit durumundan söz edebilir. Bu noktada mutlaka uzman doktor kontrolüne gitmeniz önerilmektedir.
Belirtileri iyileşiyor gibi gözükse de daha sonrasında tekrar gelebilir. Hatta ilk belirtilerden daha da şiddetli şekilde seyredebilir. Madecassol krem gibi bu hastalıkta da antibiyotikler ve dekonjestanlar doktor kontrolünde bakteriyel sinüzit ağrısı tedavisinde kullanılabilmektedir.
3 – Mantar Kaynaklı Sinüzit
Mantarın sebep olduğu sinüs enfeksiyonları genelde diğer sinüzit türlerinden daha ciddi kabul edilmektedir. Zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olan kişilerin mantar kaynaklı sinüzit ağrısı türüne yakalanma riski artmaktadır. Bu noktada düzenli doktor kontrolleri büyük önem taşımaktadır.
Sinüzit Ağrısı Neden Olur?
Sinüzit ağrısı oluşması için birçok sebepten söz edilebilmektedir. Genel olarak sinüzit nedenleri biyolojik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Akut sinüzitin en sık nedeni virüslerdir ve bu durum kendini sınırlama eğilimi gösterir. Soğuk algınlığı olan bireylerin %90’lık kısmında sinüzit ağrısı belirti ve bulgularına da rastlanmaktadır.
Alerjik bünyeli kişiler atopik olarak sınıflandırılabilmektedir. Atopik kişilerde de sıkça sinüzit atakları meydana gelebilmektedir. Bu kişilerde sinüzit gelişmesinde hava, hayvan tüyleri, sigara dumanı ve toz ön plandadır. Alerjiler aynı zamanda kronik sinüzit ağrısı gelişimine de temel oluşturmaktadır.
Sümkürme de kronik sinüzit nedenleri arasındadır. Bununla birlikte sürekli su altında kalan yüzücülerde de sinüzit ağrısı oluşabilmektedir. Burunda yer alan polip ve tümörler, yabancı cisim, diş enfeksiyonları da sinüzite neden olabilen faktörlerdendir. Sinüs iltihaplanması anlamına gelen sinüzit, herkeste rastlanabilen bir durumdur. Bazı rahatsızlıklar ve faktörler dışında sinüzit ağrısı oluşturan nedenler genel tabloda şu şekildedir:
SİNÜZİT NEDENLERİ | |
Alerjiler | Zayıflamış bağışıklık |
Tütün | Yakın tarihte geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu |
Sık sık uçakla seyahat etmek | Küfe maruz kalmak |
Geniz eti | Saman nezlesi |
Nazal septum deviasyonu | Islak saç |
İlerlemiş Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
İlerlemiş sinüzit, sinüzit belirtilerinin daha belirgin görüldüğü tablodur. Bu türde kişiler sinüzit belirtilerini daha yoğun yaşamaktadır. İlerlemiş sinüzit teşhisi ve tedavisinde mutlaka uzman doktordan destek almak gerekir. Bu türün tedavisinde antibiyotik ve etkili ilaçlar sıkça kullanılmaktadır. Bundan dolayı da bu ilaçların dozunu ve kullanım süresini mutlaka doktor ayarlamalıdır. İlerlemiş sinüzit ağrısı belirtileri de genellikle şu şekilde seyretmektedir:
- Gözlerde ağrı, şişlik ya da kızarıklık
- Şiddetli bir baş ağrısı
- Yoğun diş ağrısı
- Yüzde şişkinlik ve kızarıklıklar
- Halsizlik hissi
- Yorgunluk
Beyinde Sinüzit Belirtileri Nasıldır?
1 haftadan uzun süren baş ağrısı, beyinde sinüzit belirtileri içerisinde en sık görülen semptomdur. Diğer bir yandan zihinsel durum değişiklikleri, nöbetler ya da fokal bozukluk gibi nörolojik belirtilerle birlikte kusma ve alın şişkinliği de yaygın belirtilerdendir. Bu durumda size en yakın sağlık kuruluşuna ve uzmana başvurmanız gerekir.
Sinüzit Nasıl Geçer?
Sinüzit ağrısı için ağrı kesici kullanmak, bol sıvı tüketimi, dinlenmek, sinüsleri boşaltmak için doktorunuzun verdiği spreyler ağrıyı hafifletebilmektedir. Aynı şekilde dengeli beslenmek, soğuktan korunmak ve hastalık başlangıcında doğrudan doktora başvurmak da ağrıyı geçirmede büyük bir fayda sağlamaktadır.
Göze Vuran Sinüzit Ağrısı Nasıl Geçer?
Sinüzit göz ağrısı yapan bir hastalıktır. Gözde kızarıklık, şişkinlik hatta ağrı yapan sinüzit ağrısı için doktorunuza danışmanız bir hayli önemlidir. Bakteri temelli olan sinüzit, kontrol altına alınmadığında göz yapısında tahribat meydana getirebilmektedir. Bunun dışında sinüs kanallarınızı boşaltmak, burnunuzu açmak için sıcak banyo yapmak da ağrıyı hafifletebilmektedir.
Evde Sinüzit Tedavisi Mümkün mü?
Sinüzite iyi gelmesi adına düşünülen hekim önerisi dışında kalan pek çok yöntem, hayati sonuçlara bile sebep olabilmektedir. Sinüzite iyi gelen doğal tedavi yöntemleri ve bitkisel tedaviler kişiler için riskli olabilmektedir. Bundan dolayı da sinüzitin evde geçmesini beklememelisiniz. Bununla birlikte gerçekliği ispat edilmeyen yöntemlerden kaçınarak uzman doktora başvurmalısınız.
Sık Sorulan Sorular
Sinüzit hiç şüphesiz ki en sık rastlanan ve herkesin aşina olduğu rahatsızlıklar arasındadır. Bu hastalık farklı alt tiplere ve semptomlara sahip olsa da bu rahatsızlık hakkında merak edilenler de bir hayli fazlalaşmaktadır. Bu doğrultuda sinüzit denildiğinde merak edilen birkaç soru şu şekildedir:
Sinüzit Ağrısı Nereye Vurur?
Sinüzit ağrıları kafada, alında ve iki taraflı şakak bölgesinde, damakta ve dişte ya da burna doğru yayılan ağrı şeklinde görülebilmektedir.
Sinüzit Zonklama Yapar mı?
Sinüzitten kaynaklı baş ağrısı zonklayıcı bir tarzdadır. Bazen de yüzde ağırlık hissi şeklinde kendini belli edebilmektedir.
Migren ve Sinüzit Nasıl Ayırt Edilir?
Sinüzit, yüz ağrısına yol açarken baş ağrısına yol açmaz. Migren de baş ağrısıyla kendini belli eder. Bununla birlikte migren ağrısı nöbetler şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Sinüzit Ağrısı Nasıl Ayırt Edilir?
Şakak sinüslerinde ağrı yoğun olarak şakaklarda hissedilmektedir. Yanak sinüslerinde ise ağrı göz altlarında, yüzde ve burun kökünde hissedilmektedir. En arka sinüsün ağrısı ise ensede hissedilmektedir.
Sinüsler Boşalınca Ne Olur?
Burun tıkanıklığı sonucunda sinüs boşalması içeride bakteri kalmasına neden olabilir. Bu da bakteriyel sinüziti ortaya çıkarabilir. Bakteriyel sinüzit ise viral sinüzite kıyasla kişinin kendini daha fazla hasta hissetmesine sebep olur.
Sinüzit Kafada Basınç Yapar mı?
Sinüzitin en belirgin ağrısı içerisinde kafada ve göz altında basınç hissi yaratması yer almaktadır.
Migren Olup Olmadığını Doktor Nasıl Anlar?
Migren için tanı koydurucu tanı testi, kan tahlili veya idrar tahlili yoktur. Görüntüleme yöntemleri de migren tanısı için yetersizdir. Burada doktorlar hastaların semptomlarına ve hastalık tarifine göre baş ağrısı tipini belirler.
Sinüzit Balgam Olur mu?
Akut enfeksiyon durumunda boğazda balgam ve öksürük şikayetleri gözlemlenebilmektedir.
40 Yaşından Sonra Migren Olur mu?
Migren hastalığı 10-14 yaş aralığında daha belirgin artış göstermektedir. 40 yaştan sonra ise nadir de olsa görülebilmektedir.