Bayramlarda Kabir Ziyareti Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kabir Ziyaretinin 5 Adabı Nedir?

Bayramlarda kabir ziyareti yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken konular ve kabir başında hangi duaları okuması gerektiğiyle ilgili merak ettiği hususlar olabilir. Vefat eden yakınlarımızı mezarı başında dualarla anmak kişinin kendi maneviyatına oldukça iyi gelecektir. Bayramlarda kabir ziyareti sayesinde ölümün hatırlanması da İslamiyet’in tavsiye ettiği hususlardan biridir.Ancak bu kabir ziyaretinin de belli bir adabı ve kuralları vardır. Bu kuralları yazının devamında bulabilirsiniz.
Bayramda Kabir Ziyareti Hangi Gün Yapılmalı? Kabir Ziyareti Ne Zaman Yapılmaz?

“Bayramlarda kabir ziyareti yapılır mı?” Yapılması gerekli ise “Bayramda kabir ziyareti ne zaman yapılır?” gibi sorular özellikle bayram yaklaşırken oldukça merak konusu olmuştur. Bayramlarda kabir ziyareti İslam dinin özellikle tavsiye ettiği bir husus olduğu için insanlar vefat eden yakınlarını ziyarete ne zaman gitmeleri gerektiği ile ilgili kafa karışıklığı yaşıyor olabilirler.
Bayramlarda kabir ziyareti için özellikle gidilmesi gereken bir gün diye bir kural yoktur. İstenildiği vakit ziyaret yapılabilir. İster arefe günü, isterseniz bayramın herhangi bir günü yapabilirsiniz. İslam dini haftada bir gün kabir ziyaretinin yapılmasını uygun görmüştür. Bütün bunların yanında ziyaret için yapılması yasak olan bir gün yoktur.
Kabir Ziyareti Saat Kaça Kadar Yapılır? Gece Kabir Ziyareti Yapılır mı?
Kabir ziyareti için belli bir saat aralığı yoktur. İstenilen saatte ziyaretlerin yapılabildiği gibi gece kabir ziyareti yapılıp yapılmaması hususunda bir sınırlama yoktur. Bayramlarda kabir ziyaretinin önemi ve amacı vefat eden kişilere dualar okumak ve orada yatanlardan ibret almak olduğu için her saatte ziyaret yapılabilir.
Kabir Ziyareti Sevabı İslam’da Hangi Şekilde Değerlendirilir? Bayramlarda Kabir Ziyareti İslam’da Nasıl Yer Bulur?
İslam’da bayramda kabir ziyareti hadis ve ayetlerle desteklenmektedir. Ziyaretin önemi ölümü hatırlatması olduğundan Müslümanlar için önerilen bir eylemdir. Kabir ziyareti sırasında edilen dualar ve okunan surelerle ölüye fayda sağladığı için sevap olarak düşünülmüştür.
Bayramlarda kabir ziyareti İslam’da önemli bir yere sahiptir çünkü bu ziyaretler insanoğluna ölümlü olduğunu anımsamasına yardımcı olur. Ek olarak tüm dünyevi zevklerin geçici olduğunu hatırlamasını sağlar. Mezar başında geçirilen sürede hem ölüye dua edilir hem Allah’a sığınılır. Dolayısıyla şartlar mümkünse İslam dini bayramlarda kabir ziyareti yapılmasını istemektedir.
Kur’an’da Kabir Ziyareti Tavsiye Ediliyor mu? Kabir Ziyareti Hangi Bağlamda Ele Alınmaktadır?
Kur’an’da kabir ziyareti doğrudan bir ibadet olarak geçmese de ölümün hatırlanması ve kabirde yatanlardan ibret alınması amacıyla tavsiye edilmektedir. Ölüm ve kabir ile ilgili ayetler de mevcuttur. Ölümü hatırlatması Tekâsür Suresi’nde geçen bir ayette şöyle belirtilmiştir:
Mal, Evlat ve akraba çokluğu ile övünmek sizi öyle aldatıp oyaladı ki, nihayet kabirleri ziyaret ettiniz.
Ayrıca Haşr Suresinde de vefat edenlerin arkasından dua edilmesi gerektiğiyle ilgili bir ayet bulunmaktadır. Tüm bunlar her zaman ama özellikle de bayramlarda kabir ziyareti konusunda Kur’an’da Müslümanlara yol göstermektedir.
Peygamberimizin Kabir Ziyareti ile İlgili Hadisleri Var mı?
Peygamberimiz (S.A.V) İslamiyet’in başlarında kabir ziyaretini putlaşmaya denk gördüğünden yasaklamıştır. Diğer dinlerde kabri ziyaret edilen kişiden birtakım istekler ve dilekler dilendiğini görüp bunun Allah’a şirk koşmak olarak değerlendirdiği için kabir ziyaretini uygun bulmamıştır.
Zamanla birlikte tevhid inancının insanların gönlüne girdiğini görünce kabir ziyaretine izin vermiştir. Kabir ziyareti ile ilgili bir hadisinde şöyle buyurmuştur:
“Kim ki beni öldükten sonra da kabrimde ziyaret ederse, hayatta iken de ziyaret etmiş gibi olur.”
Evliya Kabir Ziyareti Adabı Nasıl Olmalıdır? Kabir Ziyaretinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
İslam dinine göre yalnızca Allah’tan medet umarak; tüm dilekleri ve istekleri Allah’tan dileyerek büyük zatların kabirlerini de ziyaret etmek uygundur. Ziyaret edilen kabir evliya kabri de olsa kutsal kabul edilmeden tüm istekler Allah’tan olmalıdır. Bu ayrım yapıldığı taktirde evliya kabrini ziyaret etmek uygun görülmüştür.
Kabir ziyaretinin belli bir adabı vardır. Bunlar;
- Kabre gidilince ilk başta selam verilir.
- Kabirde yatan kişinin sağ yani kıble tarafında, ayak ucunda durulur.
- Kabirde yatan kişi tanınmasa bile tanıdık bir kişiymiş gibi gözünün önüne getirilir.
- Besmele çekilir,
- Bir Fatiha ve 11 İhlas okunur.
Bayramlarda kabir ziyareti sırasında yapılması ve yapılmaması gereken bazı davranışlar bulunmaktadır.
Yapılması Gereken Davranışlar | Kaçınılması Gereken Davranışlar |
Vefat eden kişi için dua edilir | Mezar başında yüksek sesle konuşulmamalıdır |
Ölümü ve ölümlü olduğunu hatırlamak gerekir | Mezar başında bağırarak ağlanmamalıdır |
Mezarlık ziyaretine uygun giyinmek gerekir | Mezar taşlarına el ve yüz sürülmemelidir. |
Mezarlıkta sükûnet sağlanmalıdır | Mezarların üzerine basılmamalıdır |
Kur’an okunabilir | Kabirlere doğru namaz kılınmamalıdır |
Kabir Ziyaretinde Mezarın Neresinde Durulur? Bayramlarda Kabir Ziyareti Sırasında Okunacak Dua Hangisidir?
Kabir ziyareti sırasında ziyarete gelen kişi mezarın kıble tarafında yani sağ tarafta durur. Kabirde yatan kişinin sağ ayak ucunda bulunması kabir ziyaretinin adaplarından biridir.
Bayramlarda kabir ziyareti sırasında okunması gereken dualar ve sureler bulunmaktadır.
- Fatiha ve İhlas sureleri,
- Bakara Suresinin başı ve sonu,
- Tekâsür Suresi,
- Tebareke Suresi ve ek olarak bilinen başka sure varsa onlar da okunabilir.
Bayramlarda Kabir Ziyareti ile İlgili Sorulan Diğer Sorular
Kaybettikleri yakınlarının arkasından kabrinde dualar okuyarak manevi olarak rahatlamak isteyen kişilerin bayramlarda kabir ziyareti konusunda yanıt aradıkları diğer sorular aşağıdaki gibidir.
1 – Bayramda Kabir Ziyareti Yapılır mı?
Bayramlarda kabir ziyareti İslam’ın tavsiye ettiği bir husustur. Ahireti ve ölümü hatırlatması dolayısıyla İslam ziyaret yapılmasını istemektedir. İstenildiği gün ziyaret yapılabilmektedir.
2 – Arefe Günü Neden Mezar Ziyareti Yapılır?
Bazı rivayetlere göre Peygamber Efendimizin (S.A.V) arefe günlerinde kabir ziyareti yaptığı ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bu sebeple bayramlarda kabir ziyareti için genel olarak arefe günü seçilir.
3 – Bayramda Mezar Ziyaretinde Ne Okunur?
Yazının içinde de belirtildiği gibi her gün yapılan ziyaretlerle bayramlarda kabir ziyareti yapılırken okunacak dualar aynıdır. Fatiha ve İhlas Sureleri, Tebareke ve Tekâsür Suresi okunabilir.
4 -Hangi Vakitlerde Mezarlığa Gidilmez?
İstenilen vakitte mezarlık ziyareti yapılabilir. İslam’da bu konuda bir sınır ya da yasak bulunmamaktadır. Önemli olan ziyaret ve edilen dualardır.