Saten Kumaş Alerji Yapar mı? Eğer Alerjiniz Varsa Bu Kumaşları Kullanırken Dikkat!
Saten Kumaş Alerji Yapar mı?
Saten kumaş alerji yapar mı sorusu gündeminizi meşgul ediyorsa hassas bir cilde sahipsiniz demektir. Hassas cildin temel sorunlarından biri kumaşları özenli ve dikkatli seçmeniz gerekmesidir. Özellikle hava almayan kumaşlar size olumsuz etkilerde bulunabilir.
Özel günlerin vazgeçilmez kumaş türü olan saten kullanımın tehlikeli olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız en kritik anlarınız kabusa dönmesinden korkuyorsanız doğru adrestesiniz. Bu yazı içerisinde saten kumaş nedir alerji yapma ihtimali var mı gibi sorularınıza cevap bulacaksınız.
Saten Kumaş Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Parlak ve kaygan bir yapıya sahip olan saten, hayatınızın her alanında bulunmaktadır. Astarlarda, nevresim takımlarında, elbiselerde, tokalarda, geceliklerde veya aklınıza gelebilecek başka ürünlerde bu kumaşı görmeniz oldukça mümkündür. Çeşitleri ise oldukça fazladır. İşte satenden üretilen kumaş seçenekleri sizler için aşağıdaki tabloda hazır.
Saten Kumaş İsimleri | İçeriği ve Özellikleri |
|
Tamamen işçiliğin konuştuğu bu türde ince pamuk iplikler sık şekilde dokunur. Kaygan bir kumaşa sahip değildir. |
İpek Saten |
Pürüzsüz ve parlak bir yapısı vardır. Oldukça incedir. Yaz aylarında kullanılır. Canlı renkleri içermektedir. Yumuşak ve dökümlü bir görünüm vermektedir. |
Krep Saten
|
Hafif ve rahat bir kumaşa sahiptir. Dökümlü ve salaş bir görünüm vermektedir. |
Asetat Saten
|
Kalın bir yapısı vardır. Sert bir kumaştır. Çift taraflı olarak rahatlıkla kullanılabilir. Amerikan Saten olarak bilinmektedir. |
Deri Saten
|
Gerçek veya suni deriden üretilerek yapılır. Bir yüzü parlak diğer yüzü oldukça mattır. Elastik özellikleri ile dikkat çekmektedir. |
Saten Kumaş Alerji Yapar mı?
Satenin birçok çeşidinin bulunduğunu yukarıda ki tabloda gözlemlediniz. Her çeşidin vücutta oluşturduğu etkileri farklılık gösterebilmektedir. Burada yapmanız gereken şey bu tür bir saten kumaş terletir mi sorusunu kendinize sormanızdır. Diğer tüm kumaşlarda olduğu gibi burada da alerji için temel etkenlerden biri hava almayan yapısından kaynaklı terletme etkisi oluşturmasıdır.
Özellikle cildi çok hassas insanlar veya bebekler kullandıkları saten türünün içinde terledikleri takdirde vücutları buna reaksiyon verebilmektedir. İpek saten veya pamuk saten bu konuda çok daha sağlıklı sayılabilmektedir.
Saten Kumaş Elbiselik İçin Kullanırsa Alerji Oluşturur mu?
Özel günlerinizde tercih ettiğiniz saten elbiseler sizler için oldukça önemlidir. Yoğun geçen bu günlerde terlemeyi ve buna bağlı olarak kötü koku yaymayı istemeyebilirsiniz. Öte yandan tere bağlı alerjik reaksiyon gösterme ihtimaliniz de kulağa oldukça korkutucu gelebilir. Burada yapmanız gereken saten kumaş isimleri tablosuna bakarak ince ve hava alan satenleri elbisenizde kullanmanız olacaktır.
Buna ilave olarak alerjik reaksiyonlar tek başına gözlemlenerek anlaşılmaya bilir. Bu durumda kumaşı kullandığınız anlarda vücudunuzun tepkilerini gözlemleyerek bir doktora başvurmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Desenli Saten Kumaş Boyanır mı? Boyama İşlemi Alerji Yapar mı?
Desenli kumaşları boyamak ince işçilik gerektirmektedir. Çünkü boyandığı takdirde desenler kaybolabilir veya karışabilir. Öte yandan saten kumaş boya tutma ihtimali en düşük olan kumaşlar arasında yer almaktadır. Bu sebeple de boyanması önerilmemektedir. Pamuklu veya tafta kumaşları boyarsanız boya yüzeyde kalacaktır ve istediğiniz sonucu elde edeceksinizdir.
Boyama işlemi yaparken kullanacağız boya türünün içinde yer alan etken maddeler alerjik reaksiyon verip vermeyeceğinizi belirlemektedir. Derinizle bizzat temas edecek boyaları vücudunuzun emme ihtimalini her zaman göz önünde bulundurmalısınız.
Alerji Yapan Başlıca Kumaş İsimleri
Eğer hassas bir cilde sahipseniz günlük hayatınızda kullandığınız kumaşlar da dahil hepsinin içeriğini bilmeniz gerekebilir. Çünkü bilmediğiniz takdirde olumsuz etkiler yaşayabilir ve maalesef ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
Özellikle bazı kumaşlar vardır ki çok sağlıksız iplikler kullanılarak üretilmektedir. Kullanımı önerilmez ve sağlıksız bulunur. Hava almayan yapıları yüzünden vücudunuz hava ile temas etmek bu da gözeneklerinize zarar verebilir. Bunlara örnek olarak polyester verilebilir. Peki polyester nedir? Benzer özellikler taşıyarak alerji yapan kumaş isimleri nelerdir?
- Naylon Kumaşlar: Deriden ter emmeyen bu kumaşlar deri enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
- Rayon Kumaşlar: Geri dönüştürülmüş odun hamurundan yapılan bu kumaşlar oldukça fazla kimyasal işlemden geçmektedir.
- Polyester Kumaşlar: Sentetikten üretilmektedir. Cildin hava almasına izin vermez. Kimi zaman saten kumaş için kullanılmaktadır.
- Akrilik Kumaşlar: Kanserojen maddeden üretilmektedir. Giyildiğinde cilt bu maddeyi emebilir.
- Elastan Kumaşlar: Zararlı kimyaal maddeler kullanılarak üretilmektedir. Ciltte tahriş yapabilir.
Kumaş Alerjisi Yaşandığında Ne Yapılmalı?
Yapmanız gereken en önemli nokta alerjiniz olduğunu tespit ettiğiniz kumaş türlerinden uzak durmanız olacaktır. Öte yandan doktorunuza başvurmadan önce vücudunuzu arındırmak için ılık ve sabun kullandığınız bir duş alabilirsiniz. Cildinizde alerjinin daha fazla yayılmaması için ıslak kompresler yapabilirsiniz.
Daha sonra doktorunuza başvurarak bir tedavi yöntemi belirlemeniz sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Önerdiği kremleri, şampuanları ve deterjanları kullanabilirsiniz.
Saten Kumaş Metre Fiyatları
Bu tür bir kumaşa alerjiniz olmadığını tespit ettiyseniz ve kullanmak istiyorsanız metre fiyatlarını merak ediyor olabilirsiniz. Her kumaşın özelliklerine göre fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle saten diğer türlere nazaran çok daha özel görülen bir türü oluşturmaktadır. Bu sebeple kullanım alanına göre fiyatları değişebilir.
Abiyelik Saten Kumaş Fiyatları
Abiye elbiseler için kullanılan satenlerin ortalama fiyatları çoğu markada aşağı yukarı aynı sayıları içermektedir. İpekten üretilen saten kumaş abiye için metrelik fiyatı 150-200 lira arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Bu tür kumaşları kullanmak istediğiniz elbiseye harcanacak kumaş miktarını önceden tespit ederek satın almanız hem paranızın boşa gitmemesi hem de kumaş kalabalığı oluşturulmaması açısından önemlidir.
Kalın Saten Kumaş Fiyatları
Kalın satenler Asetat yani Amerikan saten olarak bilinen bir kumaş türüdür. Çift taraflıdır ve mat bir görünümleri vardır. Bu tür kumaşın ulaşılabilirliği diğerlerine nazaran çok daha zordur. Fiyatı da bu oranda farklılık göstermektedir. Kalın satenlerin metre fiyatı 190 lira ile 250 lira arasında değişkenlik göstermektedir.
Abiye elbiselerde ve gelinlik modellerinde oldukça popüler şekilde kullanılmaktadır. Ev tekstilinde de sıklıkla başvurulan bir kumaş türüdür. Takım elbiselerde, pardösülerde, gömleklerde de bu kumaşı görebilirsiniz. Tüm bunlar saten kumaştan neler yapılır sorusuna da cevap niteliğindedir.
Düşeş Saten Kumaş Metre Fiyatı Nedir?
Düşeş saten kumaş mat bir görünümdedir. Asıl gelinlikler bu kumaştan üretilmektedir. Ulaşılabilirliği en zor olan kumaş türüdür. Özel günlerin en özel kıyafeti için kullanılan bu kumaşın metre fiyatı 450 lira ile 600 lira arasında değişkenlik göstermektedir.
Düşeş kumaş da dahil olmak üzere yazı içerisinde bulunan tüm fiyatlar 2024 yılını içermektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak bu fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir.
Saten Kumaş Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kumaşlar hakkında insanların aklına çeşitli sorular gelmesi oldukça doğaldır. Bu kumaşları özel olarak kullanmak istediğinizde çeşitli sorulara cevap arayabilirsiniz. Hayatınızın her alanına dahil olan saten kumaş da bu soruların soruldu temel kumaş türlerini oluşturmaktadır. İşte sık sorulan sorulardan bazıları.
1- Saten Naylon mudur?
Saten ipek, pamuk veya naylon kullanılarak üretilebilen bir kumaş türüdür. Bu sebeple de naylon satenler bulunmaktadır. Fakat sağlık açısından kullanımı tavsiye edilmemektedir. Naylon türleri iç dekorasyonlarda kullanmak daha kullanışlı olacaktır.
2- Saten Diğer Adı Nedir?
Saten bir diğer adını dokuma türünden almaktadır. Bu tür atlas dokuma olarak adlandırılmaktadır. İnce ipek kullanılarak sık sık dokuma şeklidir ve satene ismini vermektedir.
3- Saten Yazın Terletir mi?
Özellikle gecelik dikimde kullanılan bu kumaş türünün en önemli özelliği terletmemesidir. İpek ve pamuktan üretilen satenler terletmeyen rahat ve yumuşak yapıya sahiptirler. Özellikle yazın sıcak havalarda terletmiyor oluşu onun kullanımını arttırmaktadır.